Aktualności

Bytomski Uniwersytet Trzeciego Wieku (BUTW) działa w ramach Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Wojciecha Korfantego w Bytomiu. Uniwersytet rozpoczął działalność w październiku 2006 roku. Prowadzimy dla Seniorów Bytomia szeroką działalność edukacyjną, kulturalną i rekreacyjną - wykłady, lektoraty, kursy komputerowe, sport i rekreacja, koła zainteresowań, działalność artystyczna, wolontariat, zabawy, wycieczki... W ostatnich kilku latach liczba słuchaczy uczestniczących w zajęciach Uniwersytetu wynosi rocznie przeciętnie od 600 do ponad 700 osób. 

Zapraszamy serdecznie do naszej społeczności.

cku3 horz

  

Otwórz Panel

tytul

images/slajdy/budynek_OK2.png

Sokratesowi przypisuje się stwierdzenie "Jemy, aby żyć, nie żyjemy, aby jeść". Nie wszyscy się z tym zgadzają. Mieszkańcom krajów śródziemnomorskich przypisuje się wręcz upodobanie do jego odwrotności "Nie jemy po to aby żyć. Żyjemy po to aby jeść".

Żeby coś zjeść najpierw trzeba to jednak przyrządzić: ugotować, upiec lub usmażyć. Trawestując przytoczoną mądrość starożytnego filozofa, można stwierdzić, iż są tacy, którzy gotują bo muszą, chociaż tego nie lubią i tacy, którzy gotują bo chcą, bo lubią, bo sprawia im to przyjemność. Do tych drugich należą słuchaczki naszego Uniwersytetu spotykające się raz w miesiącu w kuchni warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Żeromskiego 26, na zajęciach prowadzonych przez Beatę Ochmańczyk. Jedno z takich spotkań odbyło się w środę 6 kwietnia. I o dziwo kucharki nie przygotowywały potraw na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy.

war1

Najpierw na stołach, deskach pojawiły się ryż, arkusze nori, ryby i owoce morza oraz warzywa, wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. A potem na talerzach i tacach zakwitły różnymi kolorami: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki i sashimi. Czyli, dla tych mniej wtajemniczonych, SUSHI. Jak to powstawało zobaczyć można w naszej GALERII na fotografiach autorstwa Elżbiety Chwolik. Dociekliwi mogą zgadywać, czy w kieliszkach jest woda, czy jakiś bardziej szlachetny napój i czy na wielkanocnym śniadaniu, w domach uczestniczek warsztatów, w tym roku zamiast jajek, szynek, kiełbas i chrzanu, znajdą się wymienione wcześniej specjały japońskiej kuchni.

RK

Zobacz zdjęcia z warsztatów w naszej Aktualnej Galerii

ADMIN

BRS    Karta Seniora   karta sen ogolnopol   Glos Seniora   slaskie dla seniora   zdrowy senior2   federacja ns2


bytom pl    bck    biblioteka    muzeum g    opera    ttir rozbark    mdk1


 

Ta strona działa od stycznia 2020, wcześniejsze wydarzenia i informacje znajdziesz na naszej Poprzedniej stronie

Bytomski Uniwersytet Trzeciego Wieku,    Powstańców Śląskich 10, 41-902 Bytom,    tel.: 32 281 11 38 lub 32 281 60 76 w. 46     e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.