Dnia 24.02.2020. odbyły się na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w ramach zajęć z języka niemieckiego kolejne warsztaty szkoleniowe przeprowadzone przez Dyrektorkę Domu Współpracy Polsko – Niemieckiej w Gliwicach Weronikę Wiese.
Po powitaniu przez Wicedyrektorkę CKU Elżbietę Morgoń-Ochman pani W. Wiese i słuchaczy Uniwersytetu rozpoczęły się warsztaty, których tematem była podróż kulinarna po Górnym i Dolnym Śląsku. Słuchacze lektoratu języka niemieckiego zostali podzieleni na grupy.
Każda z grup korzystała z książki „Kochbuch für Schule und Haus”, czyli „Książka kulinarna dla szkoły i domu” zebrana i opracowana na podstawie praktycznych doświadczeń i wydana przez panią Marię Wurst.
Autorka wybrała i zestawiła przepisy w taki sposób, aby z łatwo dostępnych składników „wyczarować” pożywne codzienne menu oraz dopasować do uroczystych okazji.
Zadaniem każdej z grup, było wybranie menu w języku niemieckim (zupy, główne danie, kompot, deser …), a następnie przetłumaczenie przygotowania posiłku, jej składników, podanie posiłku ... .
Warsztaty zorganizowała lektorka j. niemieckiego Krystyna Baron. Jak zawsze były to bardzo profesjonalnie przeprowadzone warsztaty, słuchacze wykazali się duża znajomością słownictwa z zakresu kulinariów, kreatywnością, zapoznali się z procedurami serwowania posiłków kiedyś i w obecnych czasach.
Zobacz zdjęcia z warsztatów w naszej aktualnej Galerii.
KB